top of page

GAYRİMENKULÜN BEDELİNİN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİNİN VERGİ AÇISINDAN SONUÇLARI

GAYRİMENKUL VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BEDELİN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİ NEDENİYLE KURUMLAR VE GELİR VERGİSİ AÇISINDAN UYGULAMADA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR


Satış veya devir bedellerinin düşük gösterilmesinden dolayı yaşanan sorunlar:


Gayrimenkul alım/satımında veya imal/inşa sonucu satılan gayrimenkullerin satış bedellerinin olduğundan düşük gösterilmesinin sonucunda gelir/kurumlar vergisi yönünden ciddi vergi kayıplarına ve buna bağlı olarak incelemeler sonucu mükelleflere ciddi cezalar kesilmektedir.


Gerçek kişi veya şirketlerce ticari olarak yapılan satışlarda satış bedellerinin olduğundan düşük gösterilmesinin yanı sıra, istisna kapsamında yapılan satış işlemlerinde benzer sıkıntılar ile karşılaşılmaktadır. Şöyle ki; gerçek kişiler kişilerce 5 (beş) yıllık süre veya şirketlerce 2 (iki) yıllık süre hesabında yapılan hatalı işlemler sonucu da incelemeler sonucu ciddi cezalar ile karşılaşılmaktadır. Gayrimenkul alım/satımında yapılan bir diğer yanlış ise, kredili satış işlemlerinde kredi kullanılması halinde, kredi miktarından daha düşük bedel ile satıcı tarafından satış yapılması sonucu meydana gelen gelir/kurumlar vergi kayıpları ve karşılaşılan cezalardır. Bu sorunlar aynı zamanda aşağıdaki sonuçları da doğurmaktadır.


1-Gelir/Kurumlar Vergisi Düzeltme Beyannamelerine Etkisi

2-YMM Gelir/Kurumlar Vergisi Tasdik Raporlarına Etkisi


Emsal bedel belirlenmesindeki sorunlar:


Bazı durumlarda emsal bedelin belirlenmesi bu kadar kolay olmayabilir. Örneğin, hem arsa sahibi, hem müteahhit kat karşılığı inşaat işini, inşa olan gayrımenkulü satmak amacıyla değil, kendi hisselerine düşecek bölümleri kiraya vererek, gayrimenkul sermaye iradı geliri elde etmek veya kendilerinin kullanımı için de tutabilirler. Bu durumda; ortada bir satış işlemi olamadığından emsal bedel belirlenmesinde farklı görüşler ve uygulamalar söz konusudur.


Tapuda Eksik Beyan Edilen Bu Değerler Düzeltilebilir mi?


Evet. Gerek vergi cezalarından kurtulmak gerekse de yanlış beyanın hukuki sonuçlarına maruz kalmamak için taraflar beyan ettikleri bedelin düzeltilmesini talep edebileceklerdir. Bunun için henüz vergi memurlarınca herhangi bir inceleme başlatılmamış olması gerekmektedir. Düzeltme talebini beyan eden mükellef buradan kaynaklanan eksik vergiyi / harcı (pişmanlık zammıyla birlikte) bu beyanından itibaren 15 gün içerisinde ödemek kaydıyla beyan edilen değeri güncelleyebilecek ve ortaya çıkabilecek sorunları önlemiş olacaklardır.



Sağlıklı bir çözüm almak ve hak kaybına uğramamak için avukatına danışmayı unutmayın. Avukatınız yok ise sitemizde yer alan randevu al seçeneği üzerinden veya iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Comments


bottom of page