Sınır Dışı Edilme Kararı Nedir?
Sınır dışı etme, yabancı kişinin sınır dışı etme kararı alınarak, yabancının kendi ülkesine, transit geçiş yapacağı başka bir ülkeye veya üçüncü bir ülkeye gönderilerek sınır dışı edilmesidir. (YUKK m. 52)
Sınır dışı etme kararının alınması gereken haller YUKK m.54/f.1’de sayılmıştır. Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise uluslararası koruma statüsündeki kişilerin ancak sınırlı hallerde sınır dışı edilebileceğine değinmektedir. Bu sınırlı halleri ise madde metninde şu şekilde sıralanır (YUKK m.54/f.2);
Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar
Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler.
Ayrıca sınır dışı kararı alınacak kişinin YUKK m.55 kapsamında sınır dışı edilemeyecek kişilerden de olmaması gerekmektedir.
Sınır dışı etme kararını almaya yetkili merci neresidir?
Sınır dışı etme kararı vermeye yetkili olan merci YUKK m.57 kolluk tarafından yabancıların yakalanması halini düzenlemiş olup 1. fıkrasında “54 üncü madde kapsamındaki yabancılar, kolluk tarafından yakalanmaları hâlinde, haklarında karar verilmek üzere derhâl valiliğe bildirilir. Bu kişilerden, sınır dışı etme kararı alınması gerektiği değerlendirilenler hakkında, sınır dışı etme kararı valilik tarafından alınır. Değerlendirme ve karar süresi kırk sekiz saati geçemez.” denilmektedir. Yabancı kişiye kolluk görevlileri tarafından işlem yapılmışsa sınır dışı etme kararını almaya yetkili olan merci kolluk görevlilerinin çalıştığı yer valiliğidir.
Sınır dışı etme kararı prosedürü nasıldır?
Genel olarak sınır dışı etme prosedürüne değinecek olursak; sınır dışı etme kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine veya re’sen Valilikler tarafından alınır.
YUKK 54. madde kapsamında bulunan kişilerin kolluk tarafından yakalanması durumunda ise Valiliğe derhal bildirim yapılır ve Valilik 48 saat içerisinde sınır dışı edilip edilmemesi hakkında karar alır. (YUKK m.57)
Sınır dışı etme kararı alınan kişilere, sınır dışı etme kararında belirtilmek üzere Türkiye’yi terk etmeleri için 15 ile 30 gün arası süre verilir. Ancak kişinin kaçma veya kaybolma riski varsa, ülkeye yasal giriş ve çıkış yapmamış kişilere, sahte belge kullananlara, gerçek olmayan belgelerle ikamet izni almaya çalışanlara, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturulan kişilere 15 ile 30 arasından verilen süre tanınmaz. Sınır dışı etme kararında ülkeden çıkmak için süre tanınan kişilere Çıkış İzin Belgesi verilecektir (YUKK m.56).
Sınır dışı edilme kararı yabancıya, yasal temsilcisi varsa yasal temsilcisine, avukatı varsa avukatına tebliğ edilir. Eğer avukatı olmayan bir yabancı hakkında sınır dışı edilme kararı varsa sınır dışı edilme kararında, karara karşı itiraz süre ve usullerinin yer alması gerekmektedir (YUK m.53/f.2). Sınır dışı edilme kararına karşı yabancı kişi veya avukatı 7 gün içerisinde İdare Mahkemesi’ne başvurarak itirazda bulunabilir. İdare Mahkemesi de bu itirazı 15 gün içerisinde karara bağlamak zorundadır (YUK m.53/f.3). İdare Mahkemesi’nin verdiği karar kesindir. Yabancı kişi eğer karar ile ilgili mahkemeye başvurmuşsa mahkeme kararını vermeden sınır dışı edilemeyecektir.
Sağlıklı bir çözüm almak ve hak kaybına uğramamak için avukatına danışmayı unutmayın. Avukatınız yok ise sitemizde yer alan randevu al seçeneği üzerinden veya iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
Commenti